Naar de Bruine Bank – zeetest van onze nieuwe boot

Afval rapen op de Bruine Bank

We hebben een nieuwe boot. Het is een rib van 6,5 meter. Na een aantal tests op het markermeer en de Nederlandse rivieren werd het tijd voor een echte test op zee. Op naar de Bruine Bank! Veel zeevogels gezien, maar helaas nog meer afval… De Bruine Bank leek vandaag op een vuilnisbelt en ik heb flink wat zooi opgevist en meegenomen.

Het mooie van een rib is, dat je de zee maximaal kunt ervaren. Vaar je met een groot stalen schip over zee, dan is dat weliswaar zeer comfortabel, maar echt de zee ervaren doe je niet. Vergelijk het met een 4×4 waarmee je door het bos rijdt met de ramen dicht en de muziek aan. Dat is niet dezelfde ervaring als een fietstocht of wandeling door het bos. Met een rib zit je dicht op het water. Je voelt de golven en de dynamiek van de zee. Zeevogels en dieren zie je van dichtbij. Wat je ook van dichtbij ziet is het afval. Daarom besteedde ik veel tijd aan het opruimen ervan.

Het doel van deze tocht was het wrak van de Elbe proberen te vinden op de Bruine bank in de Noordzee tussen Nederland en Engeland. Boven het wrak lag een bootje met zeker 15 sportvissers die, aan hun hengel te zien, geen vis aan de haak hadden, maar wel het wrak omhoog probeerden te takelen. Veel vissers verliezen hun lood op wrakken.

In totaal heb ik die dag 223 kilometer gevaren vanuit Stellendam naar het wrak en weer terug. Ik heb het wrak van de Elbe kunnen zien op onze sonar. De boot vaart fantastisch en is indien nodig snel. In iets meer dan 2 uur ben ik vanaf de Elbe teruggevaren naar Stellendam! Vanzelfsprekend plannen we onze tochten alleen met goede omstandigheden, maar toch is het fijn om te weten dat de boot snel genoeg om bij ruigere omstandigheden golven voor te blijven.  Kortom, een boot met veel mogelijkheden waarmee we nog veel avonturen kunnen beleven!

We zullen in de toekomst een blog wijden aan veiligheid en de boot. Er zit meer uitrusting onder het dek dan je met het blote oog kunt zien.

Melvin Redeker op de Noordzee met nieuwe boot
Video: Afval rapen bij Bruine Bank met nieuwe boot
Video: Afval rapen bij Bruine Bank met nieuwe boot
Recommended Posts
Gastles In de Noordzee op basissschoolDuiken Melvin Redeker, erwtensoep