Materiaalpech ?

We hebben deze expeditie minutieus voorbereid. Hebben reserve onderdelen meegenomen voor de boot. Voor onze duikmaterialen. We hebben gereedschap bij ons om reparaties te verrichten. Op zee nemen we een reserve propeller mee en een reserve marifoon. Twee tot drie flexibele benzinetanks. Voor we ergens naartoe varen raadplegen we locals over mogelijke onverwachte omstandigheden. We hebben nauwkeurige zeekaarten, verschillende gps-toestellen waarmee we kunnen navigeren, twee ankers met zestig meter ankerlijn. Een AIS-zender die onze locatie weergeeft aan grote schepen. We hebben alles gedaan wat binnen onze mogelijkheden ligt om ons voor te bereiden en materiaalpech op te vangen. En toch gebeurde er iets waar we niet op voorbereid waren…

We lieten de boot van de trailer in het water zakken. Een routineklusje.

De bodem van onze boot

Scheur in de bodem van onze boot

We zijn altijd uiterst voorzichtig. Tijdens het traileren hoorden we het geluid van scheurend doek… we hielden onze adem in… het was hoogstens twee seconden stil tot we een sissend geluid hoorden… gevolgd door het geluid van luchtbubbels in het water….
Liep er water in de boot….? We konden het niet geloven… we stonden erbij en waren met stomheid geslagen.

Wat ging er mis?  

Er moest ergens een gat in zitten. De tubes leken in tact. We hebben de trailer volledig het water in gereden en de boot voorzichtig omhoog gehaald. Met de trailer op de wal was het even slikken…. ik werd er bleek van…. Ik kon mijn ogen niet geloven…. Betekende dit het einde van ons avontuur en de terugkeer naar Nederland?

Tijdens het traileren heeft de boot het uiteinde van een bout geraakt.

Materiaalpech.

Materiaalpech. De bodem van onze boot.

Vermoedelijk door de combinatie van het gewicht van de boot, de kracht die ontstaat als de boot de trailer afloopt het water in, heeft de bout de bodem over anderhalve meter lengte doorgesneden…. pff… Ja, je leest het goed. Een scheur van bijna anderhalve meter in de bodem van de boot. Plus een winkelhaak in de onderste luchttube.Maar goed dat alleen Fiona mijn gezicht kon zien. Ik zag echt even groen van ellende. Overigens zit de bout op een plek waar de bodem van de boot niet bij kan komen… behalve in dit ene unieke geval… vermoedelijk een samenloop van omstandigheden.

Wat nu?

We zitten hier toch een beetje aan het eind van de wereld. Mijn telefoon heeft alleen goed bereik in de hoofdstad van Shetland, Lerwick. We

Zodiac futura. De boot in betere tijden

De boot in betere tijden 🙂

hebben al onze contacten op Shetland geraadpleegd. We hebben contact gezocht met Zodiac Nederland. Locals gingen hun familie en kennissen af. Marlou van Zodiac Nederland zocht na of er op Shetland bedrijven zitten die rubberboten kunnen repareren.

De gastvrijheid van Shetlanders

Mensen boden ons hun vissersboot te leen aan met een 200 pk buitenboordmotor. De gastvrijheid van Shetlanders is echt fantastisch. Bij een kleine scheepswerf knipperden ze niet met hun ogen van een vierenhalve meter lange boot met een anderhalve meter lange scheur. “No problem… we can fix that for you…”

Materialen zijn besteld. Volgende week wordt de boot gerepareerd. Wordt vervolgd…

Recent Posts
Noorderlicht boven de Noordzee