Noordzee Exploratie 2016

Op verkenning in de ongerepte Noordzee (1 augustus t/m half oktober)

Tijdens onze Noordzee expeditie 2015 maakten we twee verkennende duiken boven een ongerepte Noordzeebodem. Wij keken onze ogen uit. Iedere centimeter bulkt van het leven. De discussie over beschermde gebieden is actueel. Maar vrijwel niemand heeft een goed beeld hoe een ongerepte en beschermde Noordzeebodem eruit kan zien. Wij gaan op verkenning.

De twee doelen van onze Noordzee exploratie 2016:

  • Doel 1: Hoe ziet ongerepte Noordzeebodem eruit?
  • Doel 2: Op zoek naar de orka’s van de Noordzee

Lees meer over onze doelen onder de expeditie updates.

Blog Noordzee Exploratie 2016

Bekijk de video’s en lees onze expeditie blogs. Onder de blogs vind je meer informatie over het doel van deze expeditie.

 Doel 1: Hoe ziet ongerepte Noordzeebodem eruit?

Hoe ziet een ongerepte Noordzeebodem eruit? En hoe kan de Noordzeebodem zich ontwikkelen als je deze verklaart tot beschermd gebied waar bodemberoering niet mogelijk is?

In de noordelijke Noordzee liggen nog gebieden waar nooit wordt gevist en waar de zeebodem ongerept is. Wij willen laten zien hoe de ongerepte Noordzeebodem eruit kan zien. We willen het rijke leven en de biodiversiteit van deze gebieden in beeld brengen.

Een Noordzeebodem die nooit wordt omgewoeld of beschadigd door visserij, dat is in de Nederlandse Noordzee vrijwel ondenkbaar. De Nederlandse Noordzeebodem was ooit rijk aan leven. Er lag een gebied van ca. 20.000 vierkante kilometer aan oestergronden. Deze zijn volledig verdwenen door bodemberoering, zoals de visserij. Door de ongerepte Noordzeebodem in de Noordelijke Noordzee in beeld te brengen krijg je een goede indruk hoe de Nederlandse Noordzeebodem er ooit uit heeft gezien.

Doel 2: Op zoek naar de orka’s van de Noordzee

Daarnaast gaan we op zoek naar de orka’s van de Noordzee. De killer whale is het machtigste zeeroofdier van alle oceanen. De noordelijke Noordzee is een belangrijk voedselgebied voor orka’s. Deze zwemmen jaarlijks de Noordzee in vanuit de Atlantische oceaan. Nederland is verbonden met de orka: Nederlandse vissers jagen op dezelfde plaats op dezelfde prooi: de makreel. Nederland vist al honderden jaren in dit gebied. Via de visserij heeft Nederland een grote invloed op de noordelijke Noordzee. Dit is het gebied waar onze haring en makreel wordt gevangen.

Onverwachtse ontmoetingen

Ook zullen wij duiken plannen naar wrakken en op basis van de zeekaart en stromingsatlas de zeebodem exploreren. De Noordzee stelt ons altijd voor verrassingen. Zeehonden zijn nieuwsgierig naar duikers en kiezen er soms voor om interactie te zoeken. Er zwemmen soms dolfijnen, reuzenhaaien, bruinvissen en dwergvinvissen in het gebied.