Opening bij leerlingencongres Expeditie Groene Voetstappen
Een schone zee begint bij een schoon schoolplein
Woensdag waren wij uitgenodigd om de opening te doen van het leerlingencongres ‘Expeditie Groene Voetstappen. Het werd een inspirerende dag waarbij de zeventig leerlingen van twintig verschillende basisscholen uit de omgeving Voorne-Putten zelf aan de slag gingen met het onderwerp ‘Hoe zorgen we voor een schoon schoolplein?’
Tijdens de openingspresentatie namen we de kinderen mee op avontuur de Noordzee op, waar we ontmoetingen hadden met een nieuwsgierige zeehond, walvissen, orka’s en andere zeedieren. Ook maakten we duidelijk wat de impact is van plastic soep en wat de kinderen daar zelf aan kunnen doen.
Daarna gingen de kinderen in groepjes van tien aan de slag met de opdracht om na te denken over hoe een schoon schoolplein mogelijk is en werden daarbij begeleid door oud-leerlingen uit de vijfde klas van de middelbare school. Er hing een mooie positieve vibe in de zaal, de kinderen hadden zin om met het onderwerp aan de slag te gaan en kwamen met mooie ideeën. Met elkaar kwamen de kinderen tot een kinderklimaatdeal voor een schoner schoolplein.
Uit de ideeën van de kinderen bleek dat ze het vooral belangrijk vinden dat afval opruimen leuk moet zijn. Verschillende spelvormen werden bedacht, maar ook een wedstrijd tussen de twintig scholen: wie heeft het schoonste schoolplein?
Andere ideeën:
- Kleurrijke prullenbakken
- Schone en mooie prullenbakken, zodat het fijner is om je afval weg te gooien
- Een plastic scanner bij de deur van de school. Als je plastic bij je hebt, dan moet je dat inleveren.
- Een pasje dat bij houdt hoeveel afval je weg gooit.
- Elkaar aanspreken op vervuiling
- In al het plastic een magneet, zodat je het makkelijk kan opruimen
- Alleen nog herbruikbare flessen mee naar school, in plaats van pakjes drinken
- Sponsorloop voor het opruimen van zwerfafval
- Een speciale afvalbak voor sigaretten (voor de ouders op het schoolplein)
- Gescheiden afvalbakken voor in de klas
- Met zijn allen afspraken maken over afval, vanaf groep 1
- Eén keer in de week schooldienst om buiten afval op te ruimen
- School zorgt voor lekker fruit, dan hoeft er geen fruit in plastic zakjes meer mee
- Voor elke leerling een les over de gevolgen van afval
- Op alle blikjes en flesjes statiegeld zetten
- Een bord plaatsen waarop staat dat zeedieren in jouw plastic kunnen stikken
- Een grote stofzuiger of bezem waarmee de kinderen het plein kunnen schoon maken
De leerlingen gaan terug naar school en zullen daar de boodschap verder verspreiden, die belofte deden ze aan het einde van de dag gezamenlijk. De overkoepelende scholenorganisatie en organisator van het congres Primo-vpr deed ook een belofte: om de aanbevelingen van de kinderen mee te nemen en om na te denken over een competitie/spelvorm rond een schoon schoolplein.
Bij de ideeën van de kinderen kwam ook statiegeld op blikjes en plastic flesjes naar voren. Statiegeld is een bewezen manier om te komen tot minder zwerfafval. Meer dan 70% van de Nederlandse bevolking wil het, meer dan de helft van de Nederlandse gemeentes wil het en nu blijkt dat ook de kinderen het willen! Nu de Nederlandse regering nog.