Opinie bij het Persbericht:

Unieke onderwater filmbeelden van bruinvissen

Doen wij genoeg om de Noordzee te beschermen?

Een andere kijk op natuur

Een grijze rug en een kleine rugvin, meer laten bruinvissen niet van zich zien.  Bruinvissen staan bekend als schuw. Onbekend maakt onbemind. Het gebrek aan kennis bij de gemiddelde Nederlander over dit dier staat model voor de kloof tussen onze maatschappij en de natuur. De combinatie van gebrekkige kennis en te weinig emotie bij de Noordzee geeft ons de morele vrijbrief om onze zee tot in het oneindige te exploiteren.

De Noordzee levert ons welvaart, werkgelegenheid, voedsel en draagt bij aan een stabiel klimaat. Plankton zet CO2 om in zuurstof.  Het gezond houden van dit unieke ecosysteem is van levensbelang voor de bruinvis. Maar het is vooral puur eigenbelang.

Bruinvissen hebben een zeer geavanceerde sonar waarmee ze communiceren en voedsel opsporen. Door onze industrie maken we zoveel herrie onder water dat we de mogelijkheden om te communiceren en te jagen verstoren. Walvisachtigen zijn gevoelig voor vervuiling. Ze slaan toxische stoffen op in hun vet. En bruinvissen komen nog steeds in visnetten terecht.

Heel nieuwsgierig

Anders dan hun naam doet vermoeden zijn bruinvissen niet bruin en het is geen vis. Het is een kleine walvisachtige, maar ze lijken nog het meest op een kleine dolfijn. Het enige dat we van ze zien is een rollende rug en een kleine rugvin. Bovendien ontwijken ze boten. Daardoor hebben de dieren een sloom imago. Wij zagen met onze eigen ogen dat bruinvissen onder water juist heel nieuwsgierige dieren zijn en we hebben dit vast weten te leggen met onze camera. Ze zochten oogcontact en bewogen pijlsnel door het water. Op de filmbeelden zie je hoe ze zich op hun zij draaien om ons beter te kunnen bekijken. Ze maakten zelfs oogcontact.

Beeldmateriaal van in het wild levende bruinvissen onder water bestaat nauwelijks. Op onze videobeelden is de andere vijfennegentig procent van de bruinvis zichtbaar. Ze zijn moeilijk te bestuderen in het wild, waardoor weinig bekend is over hun gedrag. Veel onderzoek richt zich op dieren die zijn gered of dood aanspoelen.

Emotionele connectie

De Noordzee kan alleen effectief beschermd worden als mensen een emotionele connectie hebben met onze zee. Met onze video over bruinvissen willen we daar een bijdrage aan leveren.  Ook willen we iedereen, van ouder tot ondernemer tot beleidsmaker,  prikkelen tot nadenken. De Noordzee geeft ons welvaart, voedsel, zuurstof en een stabiel klimaat. Wat geven wij terug? Een gezonde zee is voor Nederlanders net zo goed van levensbelang als voor de bruinvis.

Melvin Redeker
Contact: melvin@indenoordzee.nl
06-22027021

Link naar het persbericht:

http://indenoordzee.nl/persbericht-nederlanders-maken-uniek-onderwaterbeeld-van-bruinvissen/

Recent Posts
Dodemansduim en zeester in de Noordzeezee-egel en kelp in de Noordzee