Orka’s rond onze boot!

Gespot in de Noordzee: orka’s

Het was donker, nat en de zee was woelig. De kwaliteit van de video is matig, en kan bij lange na niet tippen aan deze weergaloze ervaring. Een memorabele ontmoeting met orka’s rond onze boot, die langer dan een uur duurde!

Eén van de orka’s die we zagen is te herkennen aan haar rugvin. Het vrouwtje, met haar jong, heeft een klein hapje aan de achterzijde van haar rugvin en is daardoor eenvoudig te identificeren als Mousa (nummer 019). Naast Mousa was er een grote bull in de pod van ca. 6-7 orka’s. Mousa wordt regelmatig ook bij IJsland gesignaleerd, ze legt met haar pod makkelijk ruim 1000 kilometer af.

De nacht valt steeds meer in, juist op het moment dat de orka’s besluiten los te gaan. Onze camera’s staan inmiddels uit, het is te donker. Het is vooral genieten van wat zich voor ons afspeelt. Eén orka maakt een enorme sprong en lijkt even met zijn neus op de zeespiegel te balanceren. Het is een opmerkelijk gezicht. Het lijkt of ze steeds nieuwsgieriger worden. Twee keer zien we een spyhoppende orka vlakbij de boot.

Als we nauwelijks nog wat kunnen onderscheiden, zeggen we de orka’s gedag. Het is tijd om terug te keren. In het stikkedonker brengen we Craig Nesbit, de natuurbeheerder van het vogeleiland Noss, terug en vervolgen daarna onze weg naar de haven, waar we de boot te water hebben gelaten. Een boottocht van ruim anderhalf uur in een zwarte nacht met een forse tegenwind. Pas om 2.30 in de nacht zijn we thuis. Het maakt allemaal niet uit, wat een avond!

Eerder zagen we ook al eens orka’s vanaf een vissersboot in de Noordzee. Lees hier het verhaal. 

Recommended Posts
Risso Dolfijnen in de NoordzeeKleurrijke verticale wand in de Noordzee ©Melvin Redeker