ACTUEEL: Olielek in de Noordzee

olielek in de Noordzee-bp

Door een technisch defect bij BP is er gisteren 95 ton olie in de Noordzee gelekt. Dit zijn meer dan 665 vaten olie. Vanzelfsprekend maken wij ons zorgen. Helemaal als we lezen dat BP meent dat de olie het beste opgenomen kan worden door de zee.

Het olieplatform Clair, waar de olievlek is ontstaan, ligt op 75 kilometer van de Shetland eilanden. Wij verblijven hier momenteel voor onze Noordzee Exploratie 2016. BP heeft de werkzaamheden op het platform voorlopig stil gelegd en monitort de olievlek vanuit de lucht. BP gaat er vanuit dat de verspilde olie het best op ‘natuurlijke’ wijze opgenomen kan worden door de zee.

Verantwoordelijkheid

Oftewel ze doen niets (alleen monitoring). Wij vinden dat BP zijn verantwoordelijkheid moet nemen. De ramp is op 75 kilometer van Shetland, er zwemmen ook orka’s, walvissen en dolfijnen in het gebied. Ook de Britse natuurorganisatie RSPB maakt zich zorgen. “Op dit moment zijn er veel gevoelige zeevogelsoorten die vanaf de broedkolonies bij Shetland en Noorwegen vertrekken en in deze regio op zee verblijven, en die lopen potentieel gevaar. We moeten van BP en de maritieme agentschappen precies weten om wat voor soort olie het gaat, of het afbreekt in de waterkolom en wat milieuorganisaties adviseren.”

“Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk een volledig en open rapport komt over de gebeurtenissen, met de garantie dat de situatie wordt gemonitort en met details over de hoeveelheid zeevogels in de omgeving van de olievlek”, aldus een vertegenwoordiger van de RSPB Schotland in The Guardian. De olievlek beweegt zich naar het noorden, waardoor er geen gevaar zou zijn voor land.

Eerder werd Shell al beboet met € 22.500,- voor een olielek in de Noordzee. Shell lekte 216 ton olie vanaf het Gannet Alpha platform in de buurt van het Schotse Aberdeen in 2011. Voor BP komt de fout op een vervelend moment. Het bedrijf ligt door de film ‘Deepwater Horizon’, die een week geleden uitkwam over de olieramp in 2010 in de Golf van Mexico, al onder een vergrootglas.

De olievlek, die maandag weglekte bij het boorplatform Clair van BP in de Noordzee, is zelfs vanuit de ruimte te zien. Een langgerekte olievlek van 29 kilometer is zichtbaar op het wateroppervlakte.

ACTUEEL: Olielek in de Noordzee
De 95 ton gelekte olie van BP in de Noordzee is vanuit de ruimte zichtbaar als een 29 kilometer lange vlak op het zeewater
Recommended Posts

Leave a Comment

Melvin Redeker over orka's bij RTL Late Nightbijzonder diertje tussen het plankton in de Noordzee - melvin-redeker