bijzonder diertje tussen het plankton in de Noordzee - melvin-redeker

Ruimte raket

Bijzonder diertje tussen het plankton

Lange tijd ligt Melvin net onder de wateroppervlakte. Ik vraag me af wat hij aan het doen is, als hij enthousiast boven water komt. Hij heeft zojuist een bijzonder diertje tussen het plankton ontdekt en  gefotografeerd. Het is maar een paar centimeter groot en heeft aan de onderkant een rijtje feloranje tentakels. Het lijkt wel een kleine versie van een ruimteraket.

Na wat uitzoekwerk komen we erachter dat we ‘physophora hydrostatica’ hebben gevonden. Het is een planktonisch neteldier dat vooral voorkomt op 500 meter de diepte, ver uit de kust. We hadden dit plankton nog nooit gezien in de Noordzee en dat is dus niet zo vreemd! Deze langzame zwemmer kan door de stroming mee worden genomen naar de wateroppervlakte. De oranje tentakels aan de onderkant kunnen venijnig steken, ze zijn verwant aan kwallen en andere neteldieren.

Kolonie van kleine diertjes

Eigenlijk is het niet één dier dat op de foto staat, maar een groep van dieren. Het is een kolonie die bestaat uit kleine diertjes (zooïds) die in repeterende series aan de centrale stam vast zitten. Het is een vernuftig systeem. Iedere groep zooïds heeft een eigen functie. Aan de ene kant zitten de diertjes die zorgen voor beweging en aan het andere einde de voeding-, bescherming- en reproductie-units.

De gastrozooïds zijn verantwoordelijk voor de voedselaanvoer. Ieder diertje heeft een eigen tentakel en kan prooien vangen en verwerken. Hoe langer het dier, hoe meer tentakels het heeft en hoe groter zijn roofzuchtige impact. Via de centrale stam komt het voedsel ook bij de diertjes met een andere functie terecht.

De familie Syphoenphora waartoe deze planktonsoort behoort, kunnen vreemde en complexe vormen aannemen. De meeste dieren kunnen licht uitstralen (biolumiscentie), sommigen zijn fluoriscerend, iriserend of kunnen zich in melkwit transformeren of dit alles tegelijk. Sommige soorten uit deze familie zijn viseters.

Bron

Recommended Posts

Leave a Comment

olielek in de Noordzee-bpRode zeester (porania) in de Noordzee - Melvin Redeker