Op zoek naar bruinvissen. Een avond op de Oosterschelde….

De laatste weken staat er steeds een krachtige wind. We willen bruinvissen in de Oosterschelde spotten en zo’n eenzame rugvin zie je het makkelijkste met rustig water. Wind kunnen we dus niet gebruiken. Ondanks een voorspelling van windkracht vier gokken we het erop. Met dit mooie weer valt de wind vast weg in de avond.

We hebben geluk. Het water gaat steeds meer lijken op een spiegel! Al na een kwartier is het raak en hebben we zo’n vijf bruinvissen rond de boot. Later op de avond zien we nog meer bruinvissen, nu ook in koppeltjes van twee en zelfs een groepje van drie bruinvissen.

 

Drie bruinvissen in de Oosterschelde

Langzaam keert de rust terug. Vissende visdiefjes laten zich in duikvlucht in het water vallen en stoten hun kenmerkende roep uit. We zien twee zeehonden, een overvliegende grutto en bergeenden. De avondlucht kleurt steeds verder van roze naar goud en weer terug. Het is stil op het water. We horen de ademhaling nog voordat we de bruinvissen zien. Wat een machtig mooie beesten. De kleinste walvisachtige en dat in onze achtertuin: de Oosterschelde.

Onderweg doen we nog een proef met de onderwatermicrofoon. Het geluid van de bruinvissen in de Oosterschelde weten we niet op te vangen. Maar één ding is duidelijk: onderwater in de Oosterschelde is het stil vergeleken met de Noordzeekust.

Wat een fantastische avond!

Recent Posts
In de Noordzee op de bootruige zee