Bruinvistelling op de Oosterschelde

34 bruinvissen geteld!

Bruinvistelling op de Oosterschelde

Afgelopen zondag hebben wij met onze boot meegedaan aan de jaarlijkse bruinvistelling van Stichting Rugvin op de Oosterschelde. Vanaf onze boot zagen we twaalf bruinvissen. Het totaal van de telling kwam uit op 34 bruinvissen.

Met zeven boten trokken we vanaf de Oosterschelde-kering de Oosterschelde over om zij aan zij deze deels afgesloten zeetak van de Noordzee af te varen, zodat we zo min mogelijk bruinvissen zouden mis lopen. De omstandigheden waren ideaal, zonder wind was het water op veel plekken spiegelglad.

Na anderhalf uur varen hadden we het eerste succes: 2 bruinvissen die aan het foerageren waren. Een prachtig gezicht! Het leidde tot enthousiaste reacties aan boord, zeker van de mensen die dit nog nooit eerder hadden gezien. Lang konden we helaas niet blijven hangen, want voor de telling is het belangrijk om het lint van boten niet te doorbreken.

Ook aan de andere kant van de Zeelandbrug werden we beloond met actie. Een groepje van drie bruinvissen en een groepje van twee spotten we gelijktijdig. Ook de bruinvissen genoten van het warme weer zo leek het. Soms lagen ze even stil aan de oppervlakte (logging).

Bruinvistelling op de Oosterschelde
Bruinvis Willem, te herkennen aan het litteken op zijn rugvin. Foto: W.J. Strietman

34 bruinvissen

In totaal werden er (na aftrek van dubbele tellingen) 34 bruinvissen waargenomen. Daarbij een kalfje en een jonge bruinvis. Het is een toename ten opzichte van vorig jaar, toen werden tijdens de jaarlijks telling slechts 25 bruinvissen gezien.

Deze populatie bruinvissen leeft het hele jaar in de Oosterschelde. De bruinvissen zwemmen maar zelden door de kering heen, mogelijk houdt het lawaai hen tegen. In 2011 telde Stichting Rugvin nog 60 bruinvissen, maar in de jaren daarna dunde de populatie uit door verhongering. Mooi dus om te zien dat er nu weer meer dan 30 bruinvissen zijn waargenomen!

Bruinvissen zijn de meest voorkomende walvissen in het Nederlandse deel van de Noordzee. Ze zijn ongeveer 1 meter 70 lang en lijken op dolfijnen, maar zijn een stuk schuwer dan hun speelse soortgenoten. Toch kunnen ook bruinvissen nieuwsgierig zijn. Eerder konden wij ze onderwater filmen en daarbij maakten ze zelfs oogcontact!

Maandagavond zond Editie NL op RTL 4 een nieuwsitem uit over de bruinvissen in de Oosterschelde. Daarbij werden onze onderwaterbeelden van bruinvissen getoond.

Bruinvistelling op de Oosterschelde
Onze RIB Orka passeert de zeelandbrug tijdens de bruinvistelling. Foto: F. Zanderink
Recommended Posts
Orka's terug in de Noordzee - Het orkajong van Mousa fiona-van-doornIn de Noordzee op de duikvaker 2018