De cirkel van het leven

Energie gestrande walvis keert terug in zee

Gestrande walvis in de Noordzee - cirkel van het leven - melvin-redeker

Verdrietig voelt het om een paar dagen na de stranding de dode vinvis te zien liggen in de baai van vogeleiland Noss. Nooit eerder zagen wij een vinvis. Wat een majestueus dier!

De vinvis liep vast op de rotskust van het kleine vogeleiland in de noordelijke Noordzee. Een reddingspoging van de gestrande walvis werd tegen middernacht afgeblazen, omdat het een onmogelijk missie was. Wij waren met onze boot en materieel onderweg naar het eiland Noss over een – in de donkere nacht – (te) ruige zee en zijn omgekeerd.

Toch is de dood van het dier ook een nieuw begin. De natuur gaat haar gang. Inmiddels is het dier naar de bodem gezakt in de kleine zanderige baai. De eerste krabben doen zich, na drie dagen, al tegoed aan de huid van het magnifieke dier.

Mars van krabben

Krabben proberen zich via het oog en de oogkas van het dier een toegang te verschaffen tot het karkas. Met hun scharen plukken ze kleine stukjes vlees. Blijkbaar ruiken de krabben van verre hun kans, want op de zeebodem is een ware mars van krabben zichtbaar richting de dode walvis. De walvis zal hier langzaam ontbinden en haar energie komt terug in de voedselketen. Dat is de cirkel van het leven.

Een vinvis is een rariteit in de Noordzee, hij hoort hier niet thuis. Oceanen met een diepte van 1000 tot 4000 meter zijn zijn domein. Vermoedelijk was het dier dus al in de problemen. Een vinvis kan 26 meter groot worden. Het ging hier waarschijnlijk om een jong exemplaar van drie tot vier jaar oud. Samen met de beheerders van het vogeleiland Noss hebben we de vinvis opgemeten en kwamen tot 12 meter. Niet zo gek dus dat de vinvis in het donker in eerste instantie werd aangezien voor een dwergvinvis.

Achteraf gezien was deze gestrande walvis niet te redden. Uit het post mortem onderzoek, uitgevoerd door  Scottish Marine Animal Strandings Scheme, blijkt dat het in een slechte conditie was. De walvis was te dun en had veel parasieten in zijn vasculaire systeem. Het aantal en de grootte van de wormen was verbazingwekkend. De parasitaire belasting heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de stranding van het dier.

Recommended Posts

Leave a Comment

Reddingspoging gestrande walvis - C Criag Nisbetorka's in de Noordzee