Woensdag 11 maart om 19:20 uur op NPO2 in De Kennis van Nu een uitzending over de grijze zeehond. Al jaren spoelen er zwaar verminkte bruinvissen aan op onze stranden. De doodsoorzaak was lang een raadsel. De Kennis van Nu volgt het spoor dat leidt naar een zeeroofdier met een zeer hoog knuffelgehalte: de grijze zeehond. Dat ook mensen moeten oppassen voor dit dier ontdekte duiker Edwin van der Sande. De vraag die aan deze docu wordt gekoppeld: is het nog wel veilig om te zwemmen in de Noordzee? Wij vinden dit onnodige bangmakerij.

Of het nu gaat om een wolf, een oehoe of een grijze zeehond: als dieren niet doen wat wij van ze verwachten worden ze bestempeld als gevaarlijk. Mensen worden onnodig bang gemaakt. Helaas is het zo dat wij in onze moderne samenlevingsvormen zo ver van de natuur zijn verwijderd dat we verbaasd zijn dat een dier met scherpe nagels en tanden een roofdier is.

Wilde dieren

Ik heb vorig jaar een aantal keer met grijze zeehonden gedoken. (Bekijk de video) Het zijn nieuwsgierige dieren. Op het land zijn ze schuw, onderwater zoeken ze soms contact met je. Ik heb meerdere keren een grijze zeehond op een armlengte afstand voor me zien zwemmen. Prachtig! Dat neemt niet weg dat ik me altijd realiseer dat het gaat om wilde dieren. Het inschatten van de situatie en de gemoedstoestand (humeur) van het dier is vanzelfsprekend en belangrijk. Als je te dichtbij komt geeft een dier dat aan, dat kun je merken aan het gedrag. Als de zeehond niet relaxed is, dan neem je afstand. Het welzijn van het dier gaat altijd voor. Zeehonden zijn roofdieren, niemand wil gebeten worden door een zeehond. Dat gaat echt pijn doen!

De zeehond happy was een tijdje de attractie van Zeeland. Duikers zwommen enthousiast met het dier. De ultieme knuffelzeehond. De grijze zeehond werd ook steeds enthousiaster en begon te bijten in kledingstukken en duikuitrusting. Dat zou het moment moeten zijn om het dier met rust te laten. Helaas wilden steeds meer mensen met happy op de foto. Meer duikers wilden met happy in het water liggen. De vraag is wie nu eigenlijk het probleem waren: de mensen of de grijze zeehond? Happy is verplaatst naar rustige wateren waar minder duikers zijn en waar de zeehond met rust gelaten wordt. Nog beter was het geweest als de duikers zichzelf in de hand hadden gehouden.

Stap te ver

Zeehonden zijn roofdieren. Nieuw is dat we weten dat grijze zeehonden bruinvissen aanvallen. Om daaraan de vraag te koppelen of het nog wel veilig is om te zwemmen in de zee gaat ons een stap te ver. Is er wel eens een zwemmer of surfer aangevallen of gebeten door een zeehond? Laten we niet onnodig speculeren en de suggestie wekken dat grijze zeehonden ineens gevaarlijk zijn voor mensen. Grijze zeehonden zijn prachtige roofdieren.

 

Recent Posts

Leave a Comment

Grijze zeehonden steken met gemak de Noordzee over