De hondshaai

Kleine haaiensoort gedijt goed in onze Noordzee

 

Hondshaai – kleine haaiensoort in onze Noordzee
Hondshaai op bodem Noordzee

Tijdens onze duiken in de noordelijke Noordzee zien we soms hondshaaien. Het is een slanke haai met een lichtbruine tot grijze rug met donkere vlekken. Ze liggen overdag te rusten op de zeebodem en worden pas ’s nachts actief. Ze eten voornamelijk kleine krabachtigen, kokkels en slakken.

Ik fotografeerde deze haai op 24 meter diepte. Dat zou een indicatie kunnen zijn dat dit een jonge hondshaai is, want hoe ouder ze zijn, des te dieper water ze opzoeken. Ze komen voor van Noorwegen tot Senegal en ook in de Noordzee.

De hondshaai is een kleine haaiensoort die max 80 cm groot wordt. In de warme mediterrane wateren groeien ze sneller dan in de koude Noordzee. Haaien zijn zeer kwetsbaar voor overbevissing door hun late geslachtsrijpheid en trage voortplanting.

Schutkleur

De hondshaaien hebben een zo’n goede schutkleur dat ik ze soms pas opmerkte als ik vlak boven de haai zwom. Meestal maken ze zich in rustige sierlijke bewegingen uit de voeten. Onderwater is het lastig om je emoties te tonen, maar ik zou een “wow” roepen als dat kon.

De hondshaai zet haar eieren af in het voorjaar in kustwateren. De eitjes zijn meestal 4 centimeter groot en wordt vastgezet aan bijvoorbeeld een wrak, steen of zeewier. Misschien dat de windmolens zich hier ook goed voor lenen? Soms spoelen de kapsels van eieren aan op het strand. Afhankelijk van de temperatuur van het zeewater ontwikkelen embryo’s zich in 8 à 9 maanden. De jonge hondshaaien zijn bij geboorte ongeveer negen tot tien centimeter groot.

‘Vis van het jaar’

Ook hondshaaien worden regelmatig gevangen en verkocht voor consumptie. Onze Belgische zuiderburen verkozen de hondshaai zelfs tot de vis van het jaar met ongekend culinair potentieel. De hondshaai werd tot nu toe zelden onder zijn eigen naam op het menu gezet, en verkocht als  ‘zeepaling’ of ‘ zeezalm’. Strengere regelgeving zou dat moeten verhinderen. Al heb ik zelf nooit een hondshaai op de kaart zien staan.

Wij zien deze prachtige kleine haai liever op de zeebodem. Dit is één van de weinige haaiensoorten die niet wordt bedreigd. Laten we dat zo houden!

Hondshaai – kleine haaiensoort in onze Noordzee
Recent Posts
Bruinvissen in de NoordzeeTwee orka's in de Noordzee