Onderweg naar windmolenpark Amalia voeren wij door de ankerplaats voor vrachtschepen. De wachtende zeereuzen zijn een imposant gezicht en daarom bekeken wij enkele tankers van dichtbij. De kustwacht signaleerde onze interesse en kwalificeerde deze als ‘verdacht’. Een verkenningsvliegtuig van de kustwacht steeg op om ons in de gaten te houden. Het vliegtuig maakte een scherpe bocht boven onze boot, we zwaaiden vriendelijk naar ze :-).

Bij terugkeer in de haven van IJmuiden stond de Koninklijke Marechaussee ons op te wachten. De mannen hadden al snel door dat wij geen boeven zijn en dat hun vangst niet groot zou worden deze avond. Na een korte onderbreking konden wij de boot traileren en op weg naar huis.

Het verhaal gaat dat er vanaf de tankers wel eens pakketjes in zee vallen die door kleine snelle motorboten aan land worden gesmokkeld. Wij kunnen ons niet voorstellen dat die in een rode zodiac met twee personen in een geel en paars pak hun smokkelwerk verrichten, maar het geeft ons vertrouwen dat de kustwacht zo alert is :-).

De zee was vrijdag te ruig om bruinvissen te zien. Wel zagen we twintig kilometer uit de kust twee Jan van Genten.

Recent Posts

Leave a Comment

video testvaren NoordzeeDrie bruinvissen, Oosterschelde