Duiken op een vulkaan in de Noordzee

Duikenop een vulkaan in de Noordzee Fiona sea cave muckle ossa © Melvin Redeker

We worden gewekt door zonnestralen. Ze piepen ’s ochtends vroeg door onze gordijnen door. Yes! Het lijkt erop dat de fantastische weersvoorspelling is uitgekomen: zon en geen wind. En dus vertrekken we zoals gepland naar een klein rotseilandje op de rand van de Noordzee en de Atlantische oceaan. We gaan duiken op een vulkaan.

Een duik naar Muckle Ossa, de kern van een voormalige vulkaan, is er één die al lang op ons verlanglijstje staat. Maar de omstandigheden om bij dit kleine rotseilandje te komen én om er te kunnen duiken moeten perfect zijn. Vaak is de zee aan deze kant van de Shetland eilanden ruig, stormen boven de Atlantische oceaan zorgen voor deining, het is hier bijna nooit rustig. De kust is hier door de zee gevormd. Muckle Ossa is een blok basalt dat de oerkrachten van de zee heeft doorstaan.

Muckle and Little Ossa can be approached by sea only in calm weather, they are barren and swept clean by the winter storms. In a losing battle with the full force of the Atlantic, on occasion it is said the sea can run clean over the top of the rock.

De omstandigheden om er ook daadwerkelijk op uit te trekken waren er nooit. Tot vandaag. Nu wijst alles in de goede richting. Als we tussen de eilanden door de open oceaan op varen strekt zich één grote spiegel voor ons uit. Met een glimlach van oor tot oor zetten we de reis op onze boot door.

Bij Muckle Ossa maken vijf bruinvissen een rondje rond onze boot. Sierlijk glijden hun rugvinnen door het water. Van de duik op deze plek hebben we nauwelijks informatie, behalve dat het mooi zou zijn. Dus volgen we ons instinct.

Onder water zwemmen we een brede geul af op zo’n 25 meter diepte en treffen dan een grot. De bodem is van lichtgekleurd zand, een mooie biotoop voor allerlei kleine visjes. De grot loopt een eind dieper de vulkaan in, maar wij keren weer om omdat wij niet getraind zijn om dit soort grotten te verkennen. Zou er onder water een doorgang zijn naar de andere kant van het vulkaaneiland?

Verderop treffen we hondshaaien. Eentje zwemt sierlijk vlak onder mij door en zoekt even later een schuilplek op de rotsen, tussen de kelpplanten.

Na de tweede duik spoeden we ons terug naar de haven. Een storm is onderweg, we kunnen het met dit prachtige weer nauwelijks voorstellen.

Duiken op een vulkaan
Voor het vulkaaneiland Muckle Ossa
Duiken op een vulkaan
Een kopje thee na de duik, met duikmaat en gepassioneerd onderwaterfotograaf Richard Shucksmith
Recommended Posts

Leave a Comment

Grijze zeehond Waddenzee - op zoek naar zeehond met visnetRisso Dolfijnen in de Noordzee