Expeditie Noordzee 2015
In 2011 maakten we de eerste verkenningstocht door de noordelijke Noordzee. Melvin zag deze orka's vanaf een werkende vissersboot

Expeditie Noordzee 2015 – laatste expeditie verslagen

De Noordzee is een prachtige ruige wildernis. Zeventig procent van de aarde is zee. Wie de zee niet kent, kent de aarde niet. Tijdens deze expeditie gaan we op ontdekking in het deel van de Noordzee waar Nederland al eeuwenlang grote invloed heeft. De noordelijke Noordzee. Uit dit gebied komt onze haring en makreel.

Bekijk de video’s en lees onze expeditie blogs. Onder de blogs vind je informatie over het doel van deze expeditie.

Expeditie Noordzee 2015 (aug-okt)

Op zoek naar de orka’s van de Noordzee

Tijdens Expeditie Noordzee 2015 gaan we op zoek naar de orka’s van de Noordzee. Naar de mooiste natuurervaringen en verhalen die je anders naar de wereld laten kijken.

Tijdens deze expeditie gaan we op ontdekking in de noordelijke Noordzee. Uit dit gebied komt onze haring en makreel.

Belangrijk voedselgebied

Wij Nederlanders zijn niet de enigen die hier op makreel en haring jagen. De noordelijke Noordzee is ook een belangrijk voedselgebied voor dwergvinvissen en orka’s. Deze zwemmen jaarlijks de Noordzee in vanuit de Atlantische oceaan.

Expeditie Noordzee 2015
Dwergvinvis in de Noordzee

Als Nederland hebben we grote invloed op het ecosysteem van de noordelijke Noordzee en daarmee op de gehele Noordzee en ver daarbuiten.

Doel expeditie Noordzee 2015

Het machtigste zeeroofdier van alle oceanen: de killer whale. Wij willen laten zien dat dit roofdier onderdeel is van het ecosysteem in de Noordzee. Nederland is verbonden met dit dier. Wij jagen op dezelfde plaats op dezelfde prooi.

Rijke Nederlandse historie

De noordelijke Noordzee is voor Nederland van oudsher enorm belangrijk. Al sinds de 13e eeuw vist de Nederlandse vloot in dit gebied. In de hoogtijdagen van de Nederlandse visserij staken iedere zomer 2000 (!) Nederlandse vissersboten de Noordzee over. Dat ging niet altijd zonder (zee-) slag of stoot. Daarvan zijn nog steeds sporen terug te vinden op de Schotse Shetland eilanden. Anno 2015 vissen Nederlandse trawlers hier nog altijd. Als Nederland hebben we grote invloed op het ecosysteem van de noordelijke Noordzee en daarmee op de gehele Noordzee en ver daarbuiten.

Exploreren onderwaterwereld

Vanaf augustus zwemmen dwergvinvissen de Noordzee in. Dwergvinvissen zijn schuw en moeilijk te fotograferen en te filmen. De orka’s volgen vanaf half september. Killer whales zijn niet schuw maar blijven op volle zee en komen nauwelijks aan de kust. Er zijn schattingen gemaakt dat er mogelijk wel honderd killer whales tegelijkertijd in de noordelijke Noordzee jagen. Alleen makreelvissers zien ze.

We gebruiken de maand augustus om verkenningstochten te maken en de onderwaterwereld te exploreren. Van een tocht die we in 2014 maakten weten we dat we rotswanden vol koraal (dodemansduim), anemonen en kelpbossen aan kunnen treffen. De zeehonden zijn nieuwsgierig naar duikers en naderen soms tot enkele meters. We zullen onze boot voor anker leggen in ontoegankelijke gebieden waar losstaande rotstorens uit de onstuimige zee priemen en waar we rijk onderwaterleven verwachten. De Noordelijke Noordzee is een gebied waar nog veel valt te ontdekken.

Achtergrond:

Nederlandse haringvissers waren ‘van God los’ en domineerden 500 jaar over de noordelijke Noordzee en Shetland. Lees het verhaal >>