Onderwaterbeeld bruinvissen in de Noordzee

Schuwe bruinvissen zwemmen rond onze boot

“Jij al walvissen gezien?” Melvin vraagt het nadat we al urenlang het water afspeuren op zoek naar een rugvin. Ik haal mijn schouders op, zo langzamerhand heb ik de hoop opgegeven. Nog een uurtje en dan is het donker, tijd om richting haven te gaan. Zijn vraag wordt bijna direct gevolgd door: “daar”.  Tuurlijk denk ik, ik loop net te beweren dat ik niets zie en dan ziet hij ineens wat….

Maar hij heeft gelijk. Op een afstandje zien we twee rugvinnetjes geluidloos door het water glijden. We zetten de motor uit, houden ons stil en laten ons meevoeren op de deining van het water. Het is lang wachten voordat de bruinvissen zich nog een keer vertonen.

Eigenlijk horen we ze eerder dan dat we ze zien. Het horen van hun ademhaling door hun spuitgat als ze even boven water komen is een indrukwekkend geluid. Het geeft ons de kans om in de goede richting te kijken.

Rollende ruggen

En ineens gaat het heel snel. Tien bruinvissen zwemmen rond onze boot. Aan alle kanten zien we hun ruggen door het water rollen. Het verrast ons totaal. Melvin heeft een grote teletoeter op zijn camera zitten en is direct uitgeschakeld. Ik moet zelfs mijn waterdichte videocamera nog pakken.

Maar wat is het genieten om de sierlijke bewegingen van de kleinste walvissoort van de Noordzee door het wateroppervlakte te kunnen zien. We zien zelfs de overgang van zijn donkergrijze rug naar zijn lichte buik.

Eén bruinvis waagt zich zelfs direct naast onze boot. Na twee rondjes maken de tien bruinvissen zich weer net zo snel stilletjes uit de voeten. Net voldoende tijd om met de camera één onderwatershot te maken.

Schuwe dieren

Sla er een gids over walvissoorten op na en ieder boekje meldt hetzelfde: ‘bruinvissen zijn schuwe  dieren, die zelden boten benaderen. Meestal zwemmen ze bij boten vandaan.’ Dat is ook onze ervaring. Dus bruinvissen die naar onze boot toekomen, dat hadden we nooit verwacht! Het is duidelijk: verwacht altijd het onverwachtse. Sta klaar, ook al denk je dat het niet nodig is!

In vier dagen tijd brachten we 25 uur door op zee. De omstandigheden waren redelijk ideaal. Windkracht drie tot vier en daardoor minder golfslag. Veel beter krijg je het hier niet in het noorden van de Noordzee. We zagen twee keer een kleine groep bruinvissen van een afstandje. De bruinvissen rondom onze boot waren een prachtige beloning!

Recent Posts
Onze boot in de NoordzeeZeeanjelier en kelp in de Noordzee