Op jacht naar het Noorderlicht

Spectaculair poollicht boven de Noordzee

Wat een show was het gisteravond!

Genieten van het poollicht
Genieten van Noordzee Noorderlicht (foto’s)
Genieten van Noordzee Noorderlicht (foto’s)

Wauw! Een felle groen, gele baan knalde uit de hemel. Het licht danste langs dit lint. Even later bewogen de prachtige kleuren zich omhoog langs de sterrenhemel. Dansende kleuren in de zwarte nachtlucht, niet voor niets noemen de locals het noorderlicht hier ‘mirrie dancers’.

Om het noorderlicht zo uitbundig te zien hadden we wel het nodige geduld nodig. Eind augustus hadden we het geluk om met de camera wat aurora-activiteit te kunnen vangen. Het was de allereerste keer dat we het noorderlicht zagen. Maar buiten in de koude nachtlucht was het veel minder spectaculair dan de foto’s doen vermoeden.

Met volle maan waren de omstandigheden verre van ideaal. Hoe meer licht er aan de hemel is, hoe moeilijker het poollicht te zien is. We moesten de nachtelijke hemel goed afspeuren. Is dat een wolk, of is het een lichte vlek activiteit? Onze ogen konden het groene licht niet oppikken, maar de camera kan dat wel. Hoe verder de avond vorderde, hoe handiger we werden in het opspeuren van het noorderlicht. Mooi om het eens gezien te hebben, maar echt geraakt werden we nog niet.

Geprikkeld

Toch heeft die eerste nacht ons geprikkeld…. Dagelijks bekeken we de weersvoorspellingen en de aurora-voorspellingen. Een heldere nacht? Geen aurora-activiteit. Of we reisden een uur naar één van de eilanden met een mooi uitzicht over de Noordzee. Wandelden een half uur in het donker naar een geschikte fotolocatie, om ter plekke getuige te zijn van het binnenrollen van een wolkendek. Weg poollicht, op naar huis.

Tja, en Shetland blijft natuurlijk Shetland. Zo midden in de Noordzee valt de eilandengroep vaak ten prooi aan de weergoden. En zo kon een zeer sterke aurora-voorspelling woensdag zomaar samenvallen met de uitloper van een storm….

Hoe anders was dat vannacht!

Recent Posts

Leave a Comment

zeehond klimt aan boordMurray's zeedonderpad in de Noordzee