Orkafoto van In de Noordzee wint prijs

Orkafoto van In de Noordzee wint prijs bij Underwater Photographer of the Year 2017

Jury noemt foto van Melvin Redeker ‘baanbrekend’

“Baanbrekend”, zo omschrijft de jury de foto van Melvin Redeker bij de Underwaterphotographer of the Year 2017 (UPY 2017)  en won daarmee de Britse groothoekcategorie. Het is voor het eerst dat deze machtige roofdieren onderwater in de Noordzee en Britse wateren werden gefotografeerd.

Tijdens onze Noordzee Exploratie 2016 maakte Melvin deze foto waarop één orka op een armlengte afstand voor de camera hangt en een tweede op een afstandje toekijkt. De Jury zegt hierover: ‘een baanbrekend shot voor Britse wateren’. “Mijn hart slaat een slag over bij het kijken naar deze foto!”, aldus juryvoorzitter Peter Rowlands.

Op zeehondenjacht

Melvin maakte zijn foto door zich op de zeebodem te verschuilen, daar waar de orka’s jagen op zeehonden. “Oog in oog met de orka’s sloeg mijn hart een paar keer extra. Dit zijn grote jongens. Ze kwamen me uitchecken op een armlengte afstand. Ik schrok, maar heb me geen moment bedreigd gevoeld”, kijkt Melvin terug. Fiona van Doorn dropte Melvin vanaf hun eigen boot in het water en keek met spanning toe. Precies op de plek waar haar man op de zeebodem lag, zag ze drie grote ruggen van orka’s naar beneden duiken. “Het water was onrustig, meer kon ik niet zien. Ik hield mijn adem in en dacht: als dat maar goed gaat.”

Melvin en Fiona werkten vijf jaar naar dit moment toe. Ze realiseerden zich dat de Noordzee zwaar ondergewaardeerd is. Na een eerste ontmoeting met orka’s in onze zee dachten ze: “Wil je de beeldvorming van Nederlanders over de Noordzee veranderen, dan moet je met spectaculaire beelden komen.” Zo ontstond het plan om orka’s onderwater te fotograferen. Daarbij moest Melvin zich zien te ontdoen van de angst dat orka’s meedogenloze killers zijn, tenslotte worden ze ook wel killer whales genoemd.

Er zitten prachtige foto’s tussen de winnaars. Bekijk hier alle winnaars van de UPY 2017.

Meer lezen? Deze blog schreven we vlak na onze onderwaterervaring met orka’s in de Noordzee.

Recommended Posts
Een avontuurlijk 2017 van In de NoordzeeLive bij Radio 3 FM, Sander Hoogendoorn laat orka tattoo zien