Orka jong in de Noordzee - melvin-redeker

Orkajong in de Noordzee

Het kalfje van orka Mousa

Dit is het jong van orka Mousa, de rugvin van moeder Mousa is nog net in beeld. Het orkajong kreeg al liefkozend de naam Finn van de Schotten. Het kalfje is waarschijnlijk geboren in februari.

Mousa en haar jong zijn al een paar maanden in de Noordzee. De groep schuimt sinds eind juni de kust bij de Shetland eilanden af op zoek naar een lekker maaltje zeehond. Wij hadden het geluk om deze groep al vier keer te ontmoeten tijdens onze Noordzee Exploratie 2016.

En wat is het jong innemend. Als de pod op doorreis is, zie je het jong speels en bijna springend door het water bewegen. Soms zie je hem ineens op zijn rug in het water liggen of een sprong maken! Het jong blijft altijd dicht aan de zijde van zijn moeder. Doordat het jong dichtbij zijn moeder blijft kan het mee zwemmen in haar slipstream, dit helpt hem om minder energie te verbruiken waardoor het kalf de groep makkelijker bij kan houden.

In mei werd Mousa en haar pod waargenomen voor de kust van Noord Schotland. In die periode reisde deze groep orka’s tussen Inverness en Thurso. Uit die tijd stamt de koosnaam Finn voor het orkajong.

Orka's terug in de Noordzee - Het orkajong van Mousa fiona-van-doorn

Verschillende pods orka’s in de Noordzee

Momenteel zijn er meerdere pods orka’s actief in de noordelijke Noordzee. Op hetzelfde moment waarop wij deze groep orka’s vonden, werden bij een andere eilandengroep van de Shetland eilanden (Schotland) vanaf de veerboot ook orka’s waargenomen. De noordelijke Noordzee is een belangrijk voedselgebied voor orka’s. Ze hebben een leefgebied van duizenden vierkante kilometers en reizen van IJsland tot in de Noordzee.

Vroeger werden orka’s nog zuidelijker waargenomen in de Noordzee. We weten uit verhalen dat ze jaarlijks bij de Farne eilanden in Engeland op zeehondenjacht gingen. Dat was in de jaren zestig, maar na een ruiming veranderde dat.

De zeehondenpopulatie ging dramatisch naar beneden van meer dan tweeduizend broedende vrouwtjes tot zo’n duizend, waarna de orka’s hun jaarlijkse reis naar het zuiden opgaven. Inmiddels heeft de zeehondenpopulatie zich bij Farne weer hersteld, maar de orka’s zijn hier nog niet gesignaleerd.

Recommended Posts
Duiken op een wrak © melvin redeker - Fiona wreck Fraoch banSint-jacobsschelp in de Noordzee © melvin redeker