Orka's durf staart in de Noordzee - melvin-redeker

Orka’s: durf ik in het water?

Dromen van het fotograferen van orka’s onder water

Meedogenloze roofdieren zijn het. De orka’s van de Noordzee. Ze spelen met zeevogels, zwiepen ze met hun staart door de lucht. Zeehonden zijn hun leven niet veilig en worden aan stukken gescheurd. De killer whales maken hun reputatie waar.

Ademloos keken wij toe. Vanaf de boot weliswaar. Staart en vinnen schoten door het water en ineens was daar een bloedrode wolk die zich verspreidde. Een orka komt boven met iets in zijn bek. Als we goed kijken kunnen we het achterlijf met twee zwemvliezen van een zeehond herkennen, de darmen hangen eruit.

Tegen de schemering worden de orka’s actiever. Zeker als ze al een maaltje zeehond achter de kiezen hebben. Deze orka sloeg wel twintig keer met zijn staart op het water. Regelmatig zien we veel activiteit op één plaats. Wat zal zich onder het wateroppervlakte afspelen?

Orka’s onder water

Al jaren droom ik ervan orka’s onder water vast te leggen. Het was mijn motivatie om een paar jaar geleden te leren duiken en mezelf te bekwamen in onderwaterfotografie. De onderwaterwereld en de diepe zee fascineert me. Het is ongerepte oernatuur, net als het hooggebergte.

Wij zien vaak alleen een rugvin, als we geluk hebben een keer een springende orka. Maar wilde orka’s brengen 95 procent van hun tijd onder water door.  Een groot deel van hun leven speelt zich buiten ons zicht af. Ze zijn altijd in beweging: zwemmen, jagen of socializen. Het zijn intelligentie dieren die leven in complexe sociale structuren.

Orka’s onder water fotograferen, daar droom ik van. In hun natuurlijke omgeving als ze aan het jagen zijn of aan het spelen. In de Noordzee. Omdat de Noordzee een belangrijk voedselgebied is voor orka’s. En vrijwel niemand weet dat.

Wat zijn de risico’s? We hebben het gedrag van de orka’s bestudeerd. Ik denk dat het kan. Maar ze zijn indrukwekkend. Zeker de bull met zijn enorme rugvin straalt macht uit. Met zijn acht meter lengte is hij groter dan onze boot…

Doen of niet doen? Ik slaap er nog een nachtje over!

-Melvin-

Lees hier het persoonlijke blog van Melvin

Recommended Posts
Nieuwsgierige zeehond in de NoordzeeReddingspoging gestrande walvis - C Criag Nisbet