Orka’s terug in de Noordzee!

Mousa en haar pod in 2016 vier maanden in de Noordzee

De orka’s zijn weer terug in de Noordzee! In de afgelopen twee weken zijn er vanaf de kust van de Shetland eilanden bijna dagelijks orka’s gesignaleerd. Vandaag zelfs een pod van 14 (!) orka’s. En daarbij zitten oude bekenden. Zo is de grote bull Busta al weer even te vinden rond Shetland.

Orka jong in de Noordzee - melvin-redeker
Orkajong Tide, de rugvin van moeder Mousa is nog net te zien. Haar rugvin mist een hapje, waardoor Mousa eenvoudig te herkennen is.

Afgelopen zomer en najaar hadden wij tijdens onze Noordzee Exploratie 2016 vier keer fantastische ontmoetingen vanaf onze boot met een pod orka’s langs de kust van de Shetland eilanden in de noordelijke Noordzee. Het bleek iedere keer om dezelfde groep orka’s te gaan, de pod van orka Mousa. Mousa is redelijk eenvoudig te identificeren, omdat er een hap uit haar rugvin mist. Ze is het oudste vrouwtje van deze pod van zeven orka’s en is daarmee de leider van haar groep. Haar jong bleef iedere keer dicht aan haar zijde. Omdat het kalfje inmiddels zijn eerste winter heeft overleefd heeft het nu ook een naam gekregen: Tide.

Wij ondersteunen graag het onderzoek naar orka’s en toen we de vraag kregen van Filipa Samora of we data konden aanleveren van al onze ontmoetingen met orka’s tijdens onze trip hebben we dat natuurlijk gelijk gedaan. De onderzoekster van Icelandic Orcas wilde de gangen van deze specifieke pod in de Noordzee nagaan en heeft van alle data een mooie overzichtskaart gemaakt.

Orka’s terug in de Noordzee!
Bron: Icelandic Orcas

De kaart geeft een mooi beeld van het verblijf van orka Mousa en haar pod in de Noordzee in 2016. Daaruit blijkt dat Mousa en haar pod in het afgelopen jaar vier maanden in de Noordzee geweest! Deze groep werd in mei al gesignaleerd vanaf de Schotse kust. Ze zaten toen een stuk zuidelijker, ter hoogte van Inverness. In juli, augustus en september verbleven ze vooral bij de Shetland eilanden, met een enkele waarneming van deze groep vanaf de Orkney eilanden, de groep eilanden die tussen Shetland en het vaste land van Schotland in ligt.

Vlak nadat we ze in september onder water wisten vast te leggen, werd deze pod voor het laatste gezien vanaf de Shetland eilanden. Vanaf november waren Mousa en haar pod weer in de wateren rond IJsland, waar ze jaarlijks overwinteren.

Dank aan de wetenschappers van Icelandic Orcas voor het in kaart brengen van de Noordzeereis van deze orka’s!

Recommended Posts
Duiken Magazine orka's in de Noordzee 3Bruinvistelling op de Oosterschelde