Persbericht: Redeker wint prestigieuze prijs met orkafoto

Jury noemt foto ‘baanbrekend’

Lopikerkapel, 13 februari 2017

“Baanbrekend”, zo omschrijft de jury de winnende foto van Melvin Redeker bij de Underwaterphotographer of the Year 2017 (UPY 2017). Redeker pakte de prestigieuze prijs met een foto waarin hij letterlijk oog in oog ligt met orka’s in de Noordzee en won daarmee de Britse groothoekcategorie. Het is voor het eerst dat deze machtige roofdieren onderwater in de Noordzee en Britse wateren werden gefotografeerd.

Tijdens de Noordzee Exploratie 2016 van zijn stichting ‘In de Noordzee’ maakte Redeker zijn winnende foto. De jury noemt de foto, waarop één orka op een armlengte afstand voor de camera hangt en een tweede op een afstandje toekijkt, ‘een baanbrekend shot voor Britse wateren’. Niet alleen vanwege de foto, maar ook door Redeker’s aanpak. “Mijn hart slaat een slag over bij het kijken naar deze foto!”, aldus juryvoorzitter Peter Rowlands.

Op zeehondenjacht

Redeker maakte zijn foto door zich op de zeebodem te verschuilen, daar waar de orka’s jagen op zeehonden. “Oog in oog met de orka’s sloeg mijn hart een paar keer extra. Dit zijn grote jongens. Ze kwamen me uitchecken op een armlengte afstand. Ik schrok, maar heb me geen moment bedreigd gevoeld”, kijkt Redeker terug. Fiona van Doorn dropte Redeker vanaf hun eigen boot in het water en keek met spanning toe. Precies op de plek waar haar man op de zeebodem lag, zag ze drie grote ruggen van orka’s naar beneden duiken. “Het water was onrustig, meer kon ik niet zien. Ik hield mijn adem in en dacht: als dat maar goed gaat.”

Redeker en Van Doorn werkten vijf jaar naar dit moment toe. Ze realiseerden zich dat de Noordzee zwaar ondergewaardeerd is. Na een eerste ontmoeting met orka’s in onze zee dachten ze: “Wil je de beeldvorming van Nederlanders over de Noordzee veranderen, dan moet je met spectaculaire beelden komen.” Zo ontstond het plan om orka’s onderwater te fotograferen. Daarbij moest Redeker zich zien te ontdoen van de angst dat orka’s meedogenloze killers zijn, tenslotte worden ze ook wel killer whales genoemd.

===========================================================

Persbericht: Nederlanders maken unieke onderwater filmbeelden van bruinvissen

Oog in oog met de kleinste walvis in de Noordzee

Lopikerkapel, 9 november 2015

Een grijze rug en een kleine rugvin, meer laten bruinvissen niet van zich zien.  Melvin Redeker en Fiona van Doorn lagen in de Noordzee tussen de bruinvissen en maakten uniek onderwater filmbeelden. Bruinvissen staan bekend als schuw. Ze ontwijken boten. Het tweetal ontdekte dat bruinvissen onder water juist heel nieuwsgierig kunnen zijn. “Ze zochten oogcontact en bewogen pijlsnel door het water. Net een kleine dolfijn,” aldus Redeker.

Anders dan hun naam doet vermoeden zijn bruinvissen niet bruin en is het geen vis. Het is een kleine walvisachtige. Ze hebben een sloom imago, de gemiddelde Nederlander voelt zich nauwelijks betrokken bij dit dier. Na hun bijzondere ervaring vindt de fotograaf dat niet terecht. “Ze waren razendsnel en zwommen bijna haakse bochten. Onder water zijn het speelse en nieuwsgierige dieren. Ze lijken op een kleine dolfijn”, vertelt Redeker. “Op de filmbeelden zie je hoe ze zich op hun zij draaien om ons beter te kunnen bekijken. Ze maakten zelfs oogcontact.”

Bruinvissen leven langs onze kust en in de Oosterschelde. Vroeger zwommen ze zelfs in onze havens, dat was voor de intrede van gemotoriseerde schepen. Ze zijn erg gevoelig voor geluid en zwemmen weg van boten. Ze zijn zo schuw dat beeldmateriaal van in het wild levende dieren onder water nauwelijks bestaat. Het enige dat van wilde bruinvissen wordt waargenomen is een kleine rugvin. “Op onze videobeelden is de andere vijfennegentig procent van de bruinvis zichtbaar”, aldus Van Doorn. Ze zijn moeilijk te bestuderen in het wild, waardoor weinig bekend is over hun gedrag. Veel onderzoek richt zich op dieren die zijn gered of dood aanspoelen.

Ondanks dat de Noordzee de drukste zeevaartroutes kent, is ze weinig onderzocht. Redeker en Van Doorn fotograferen, filmen en onderzoeken voor ‘In de Noordzee’ de onderwaterwereld en kwetsbare dieren en ecosystemen. Ze brengen deze tot leven voor volwassenen, kinderen en beleidsmakers.De Noordzee kan alleen effectief beschermd worden als mensen een emotionele connectie hebben met onze zee. Met hun video over bruinvissen willen ze daar een bijdrage aan leveren. Ze hebben een krachtige boodschap voor de kijker. “De Noordzee zorgt voor welvaart, voedsel, zuurstof en een stabiel klimaat. Een gezonde zee is voor Nederlanders net zo goed van levensbelang als voor de bruinvis”, stelt Redeker.

Lees ook:  Opinie – een andere kijk op natuur:

http://indenoordzee.nl/opinie-persbericht-uniek-onderwaterbeeld-bruinvissen/

Link video:  https://youtu.be/rkyI51-tf4Q