ALS PLANKTON PLASTIC EET, EET JIJ OOK PLASTIC

Wat is plankton?

Plankton zijn microscopisch kleine levende deeltjes die door de oceaan zweven. Wij kunnen ze met het blote oog niet zien. De dieren die wij wel kunnen zien, zoals krabben, vissen en zeehonden maken maar 2 procent uit van de biomassa in onze oceanen.

Waarom is plankton belangrijk voor de mens?

Adem diep in. Voor iedere ademteug kun je het plankton bedanken. Door fotosynthese produceren alle planktondeeltjes net zo veel zuurstof als alle aardse planten samen. En plankton absorbeert grote hoeveelheden CO2 uit de lucht. Plankton is ook grootleverancier van fossiele brandstoffen. En dankzij het plankton hebben wij vis op ons bord. Plankton is de basis van de voedselketen in oceanen.

Plankton eet plastic

Zonder plankton zou er geen vis, krab en garnaal zijn. Plankton is de basis van het voedselweb in oceanen. Als plankton plastic eet, eet iedereen plastic. Ook jij. En jouw kinderen. En de kans is groot de onze plastic consumptie alleen maar toe zal nemen. Iedere dag komt er plastic in zee terecht. Ons plastic.

Over veel moderne problemen zoals klimaatverandering, de opwarming van de oceanen kun je in discussie gaan of mensen de oorzaak zijn of niet. Voor plastics kunnen we ons niet verstoppen. Plastic is van ons.

In een gezond ecosysteem wonen gezonde mensen. Wat kun jij doen?

Als we het systeem dat ons voedsel en zuurstof produceert gezond houden, blijven wij ook gezond. En iedereen kan zijn steentje bijdragen.

  1. Gebruik geen plastic tasjes meer
  2. Gebruik zo min mogelijk plastic
  3. Laat nooit plastic slingeren op straat, veel daarvan komt in zee terecht.
  4. Als je plastic op straat ziet liggen of in de berm, raap het op
  5. Leer je kinderen dat plastic afval op straat uiteindelijk op ons bord terecht komt.

Niemand wil plastic eten toch?

Dit filmpje is gemaakt door de Algalita Marine Research Foundation. De naam van de film: ‘De synthetische zee’.

Recent Posts

Leave a Comment

Video: op verkenning in een zeegrot