Goed nieuws over de plastic soep in de Noordzee: wij kunnen het verschil maken met zijn allen. Als we ervoor zorgen dat er geen nieuw afval meer bijkomt, dan kan het snel gedaan zijn met de vuilnisbelt in onze zee.

De Noordzee is één van de brongebieden van plastic afval in zee. Door de wind en waterstromen verdwijnt het afval snel naar onder meer de Atlantische oceaan. Zonder nieuwe aanvoer van afval zou de Noordzee vrij snel schoon kunnen zijn, schrijft WageningenUR naar aanleiding van onderzoek van IMARES in een bericht op haar website.

Ondanks dat een schonere Noordzee op korte termijn haalbaar lijkt, zit er natuurlijk ook een andere kant aan het verhaal. We weten niet waar het afval in onze oceanen blijft. Mogelijk zinkt het af, spoelt het aan op onze kusten en/of wordt het vergruisd tot onherkenbare zeer kleine deeltjes. Die deeltjes zijn op hun beurt weer een gevaar voor al het leven op zee en uiteindelijk dus ook voor ons.

Ook wij kwamen vorige week bij onze boottrip op de Noordzee van alles tegen in het water. De volgende keer dat wij gaan varen gaat ons schepnet mee!

Meer weten? Lees het artikelen op WageningenUR.nl.
http://buff.ly/1Geoxpm

Recent Posts
Grijze zeehond onder waterplankton eet plastic - in de Noordzee