Varen in ruige zee

Na weken van rustig weer is nu ook in de noordelijke Noordzee de herfst ingevallen. Het weer en vooral de zee wordt steeds ruiger. Omdat het de laatste mooie dag zou worden deze week wilden wij, ondanks een forse windkracht vier, toch een poging wagen om een baai in het zuiden van de Shetland eilanden te bereiken.

En dat betekende een ritje door de wereldberoemde Roost, één van de ruigste stukken in de Noordzee. Het water is hier ongedurig door de stroming die ontstaat tussen het zuidelijkste puntje van Shetland en het eiland Fair Isle. In dit smalle kanaal wordt het water de Noordzee uitgeperst richting de Atlantische oceaan en andersom. Twee getijdenstromen ontmoeten elkaar, met dramatisch resultaat. Dit jaar is er al een vissersboot naar de bodem gegaan.

Het was goed om de boot tot het uiterste te testen en het meerollen op de golven was soms een fantastisch gevoel. Maar er waren ook angstige momenten als de zee de controle over onze boot overnam. We waren al een heel end door de roost heen gekomen, maar uiteindelijk werd het ons te gortig en moesten we omkeren. Voor ons kwamen de waterkolommen bijna horizontaal uit het water…

Een mooie training, bestemming (dit keer) niet bereikt.

Recommended Posts
Rode zeester (porania) in de Noordzee - Melvin RedekerDuiken met windkracht 8 in de Noordzee - melvin-redeker