Verrassing: duiken langs kleurrijke rotswand

Kleurrijke verticale wand in de Noordzee ©Melvin Redeker

Duiken in onbekend gebied brengt verrassingen

Soms stuit je op een regelrechte parel :-).

We varen naar een rotseiland met de bijnaam ‘drinking horse’, aan de westzijde van de Shetland eilanden. Een toepasselijke naam voor een markant stuk steen, vanaf het vaste land is het niet moeilijk om in de rotsboog de nek van een drinkend paard te onderscheiden. Onderweg naar onze duikstek komen we langs onbekende rotseilanden. Machtig rijzen ze recht uit zee. Als klimmer wordt Melvin natuurlijk aangetrokken door de verticale wanden. Het triggert zijn nieuwsgierigheid.

Met de boot varen we steeds dichterbij en peilen de zeebodem. We liggen vlak naast de rotsen en het is nog steeds vijfenvijftig meter diep! ,,Klopt dit wel?”, vraagt Richard, met verbazing in zijn stem. “Hoe nauwkeurig is die dieptemeter?” Melvin reset het systeem voor de zekerheid, nog steeds lezen we op het scherm een diepte van vijfenvijftig meter. We raken steeds enthousiaster. ,,We must dive this now!”, roept Richard Shucksmith, duikmaat met een gedeelde passie voor onderwaterfotografie.

Deze wand heeft veel te verduren van de zee. Tijdens winterstormen die over de Atlantische oceaan komen, beukt het zeewater hier met grote kracht tegen de rotswand. De golven spoelen dan zelfs over het eiland heen. Op zo’n wand verwachten we niet veel onderwaterleven aan te treffen, maar een verticale wand is altijd spectaculair om op te duiken. En dus spoeden we ons het water in.

Onder water blijkt de rotswand ieders verbeelding te overstijgen. Nergens is een centimeter kale rots te bekennen. We treffen grote overhangen. De verticale rotswand is compleet begroeid in een fel kleurenpalet van dodemansduim, oranje zakpijpjes en juweelanemonen in knalgroen en fluorescerend roze. In de holtes houden kreeften en krabben zich schuil. De scholen vis zijn zo groot dat ze ons minuten lang omringen, voordat ze voorbij gezwommen zijn. Wat een topduik!

Verrassing: duiken langs kleurrijke rotswand
Verrassing: duiken langs kleurrijke rotswand
Recommended Posts

Leave a Comment

Orka's rond onze boot in de NoordzeeTrouwe zeehond naast boot