Waar zijn de orka’s?

We zijn weer terug in Nederland na ruim tien weken in de noordelijke Noordzee. Het grote doel van onze Expeditie Noordzee 2015 was het vastleggen van orka’s. We hebben ons vaak afgevraagd: waar zijn de orka’s?

We weten dat de orka’s momenteel in de Noordzee zijn. De ‘killer whales’  volgen de scholen makreel die de Noordzee binnen zwemmen. Vissers die op makreel jagen zien ieder jaar orka’s rond hun boot. Als ze de netten binnenhalen duiken de orka’s op. De intelligente dieren weten dat ze dan kunnen rekenen op een eenvoudige maaltijd! In 2011 zag Melvin dit met eigen ogen toen hij aanmonsterde bij een makreelvisser.

Twee orka's in de Noordzee
Twee orka's die Melvin in 2011 in de Noordzee vanaf een vissersboot vastlegde

Dynamisch ecosysteem

We hebben alles op de voet gevolgd de afgelopen weken én hebben 1059 (!) zeekilometer afgelegd. De Noordzee is een dynamisch ecosysteem. De makreel trok dit jaar later naar de kust van Shetland en bleef langer in het midden van de Noordzee tussen Shetland en Noorwegen.

Waar de markeel is, daar zijn de orka’s. Onze Zodiac is een fantastische boot waarmee we ruige golven hebben bevaren, maar honderd kilometer uit de kust is is toch echt te ver weg voor onze boot. Zelfs met een perfect gladde zee zou het een te risicovolle onderneming worden.

We wisten vooraf dat het niet makkelijk zou worden. Orka’s vastleggen in de Noordzee, het blijft een droom van ons om deze machtige roofdieren in onze zee te filmen en te fotograferen. We geven niet op en zullen zeker een nieuwe poging wagen! We zijn nu al aan het nadenken.

Geen orka’s, maar we kunnen onze Expeditie zeker geslaagd noemen. Onze ontdekkingstocht heeft interessante informatie en beeldmateriaal opgeleverd. Meer nieuws hierover volgt!

Recent Posts
Hondshaai op bodem NoordzeeDodemansduim en zeester in de Noordzee