Wat heeft de zee ons te vertellen?

Genieten van onderwaterconcert Risso dolfijnen in de Noordzee

Woehaa!! In de eerste week is het gelijk raak. Eerst vonden we een pod orka’s, aan het einde van onze ontmoeting waren ze vlakbij de boot. Het schemerde en met windkracht vijf deinde de boot op een onstuimige zee (en dus alleen shaky video, update volgt nog – we hebben een slechte internetverbinding), maar wat een ervaring!! Daarna troffen we een groep Risso’s dolfijnen. Wat een start van onze Noordzee Exploratie 2016!

Op weg naar onze duiklocatie krijgen we een bericht door dat er Risso dolfijnen zijn gesignaleerd. We maken rechtsomkeert en varen op volle snelheid naar het zuiden. In het gebied  waar de dolfijnen het laatst zijn gezien kunnen wij ze niet vinden. We zoeken een tijdje het water af en dan ineens breken er twee rugvinnen door de golven.

In groepjes van twee tot vijf dieren gaan ze door de zee. Het zijn er zo’n vijftien, schatten we, verspreid langs de kust (ten noorden van het eiland Mousa bij de Shetland eilanden). Ze blijven op afstand van onze boot. In de verte zien we ze los gaan, grote splashes water, een staart en af en toe een springende dolfijn.

Een mooie gelegenheid om onze hydrofoon te voorschijn te halen. Wat heeft de zee ons te vertellen?  Zelfs als we de dolfijnen niet meer kunnen zien, waren hun klikgeluiden goed te horen. Opvallend helder kwamen de hoge snerpende fluitgeluiden door op onze koptelefoon. Een live onderwaterconcert, genieten :).

Dolfijnen produceren klikgeluiden die hen in staat stellen om hun onderwater wereld te zien met echolocatie. Op die manier creëren dolfijnen een soort 3D-plaatje van hun omgeving. Volgens sommige onderzoekers bevatten de klikgeluiden ook een soort codetaal, waarmee ze onderling kunnen communiceren.

Risso Dolfijnen in de Noordzee

De Risso’s kunnen elkaar slaan met hun staart, rugvinnen en buikvinnen. Ze hebben opvallend veel krassen op hun rug en lichaam. Op de foto denken wij een moeder en jong te herkennen. Het jongere dier heeft nog veel minder krassen op zijn lijf en is lichter van kleur.

Risso dolfijnen worden ook wel grampers genoemd. In de Noordzee zijn ze een zeldzame verschijning. In de Noordelijk Noordzee, bij de Shetland eilanden, worden ze iets vaker waargenomen.

Recommended Posts

Leave a Comment

Duikenop een vulkaan in de Noordzee Fiona sea cave muckle ossa © Melvin RedekerOrka's rond onze boot in de Noordzee