Zeehond duikt op vlak voor de camera!

Onderwaterbossen goede schuilplaats voor zeehonden

Zeehonden, het blijven intrigerende dieren. Als we er op met de boot op uit trekken zien we geregeld de kopjes van nieuwsgierige zeehonden. Ze volgen ons en steken steeds hun kop uit het water. Ook als we onderwater zijn houden ze ons in de gaten. Tijdens het snorkelen in een baai werd ik gevolgd door drie grijze exemplaren. Ze bleven op veilige afstand, maar hielden dat gekke wezen in het water constant in de gaten. Af en toe zag ik in de verte een zeehond zwemmen. Stak ik mijn hoofd boven water, dan keken drie koppies mij aan.

Ook tijdens het duiken worden we vaak in de gaten gehouden. Een zeehond op tien meter afstand in een schlucht onder ons. Maar een echte ontmoeting met een zeehond blijft iets bijzonders. Het zijn wilde dieren. Alleen als zij voor toenadering kiezen, zie je ze van dichtbij.

Zeehonden en onderwaterbossen

Onderwaterbossen in de Noordzee zijn belangrijk voor zeehonden. Zeehonden zijn handige zwemmers en manoeuvreren behendig tussen de stammen van het onderwaterbos. Boven de grote kelpbladeren schieten ze soms als torpedo’s door het water. Deze onderwaterbossen zijn een ideale schuilplaats. Niet alleen de grote groene bladeren bieden beschutting. Het kelp wortelt op een rotsondergrond waar zich riffen bevinden.

Uit het niets lijken de zeehonden soms te voorschijn te komen. Melvin gaat op onderzoek uit en vindt een rif. Voorzichtig laat hij zich met zijn onderwatercamera in dit rif zakken, zich een weg banend tussen de gladde bladeren en stengels van het kelp. Op de overhangende klif groeit dodemansduim, een kleine gele koraalsoort. Rustig zoekt Melvin een plekje met zijn camera. Al snel krijgt hij gezelschap van een zeehond, die op zijn gemak de schlucht in zwemt en zich even later lekker in de richel nestelt. Wat een bijzondere ontmoeting. Een zeehond duikt op vlak voor de camera, zomaar op een armlengte afstand!

Meer weten over grijze zeehonden? Lees hier verder
Meer weten over onderwaterbossen? Bekijk de fotoserie

Recent Posts
Video: op verkenning in een zeegrot