Zeezoogdieren – Eerste hulp bij stranding


Gisteren volgden we de cursus ‘eerste hulp’ bij gestrande zeezoogdieren zoals dolfijnen, bruinvissen, kleinere walvissen en verstrikte of zieke zeehonden bij de Hillswick Wildlife Sanctuary op de Shetland eilanden.

Dit betekent niet automatisch dat dieren die zijn gestrand terug in zee worden gezet. Als het dier te zwak is of terminaal ziek dan levert het ‘reddingswerk’ alleen maar extra stress op. Dus alleen dieren redden die te redden zijn. Maar hoe beoordeel je dat?

Hoe beoordeel je de gezondheid van het dier?

We kregen lezingen over zeezoogdieren fysiologie, identificatie en hoe maak je een eerste beoordeling van de gezondheid van het dier? We kregen theorie over ademfrequentie, verschillende aandoeningen en redenen waarom zeezoogdieren als bruinvissen en dolfijnen stranden.

Ook enkele cases kwamen aan bod zoals de recent gestrande groep grienden op de Orkney eilanden die op 1 dier na allemaal zijn gered (!). Daarnaast werd er ook aandacht besteed aan de veiligheid van de reddingswerkers. Zeezoogdieren zijn groot, sterk en/of ze hebben scherpe tanden. Het verkeerde doen kan leiden tot letsel. Zoals bijvoorbeeld te dicht bij de staart van een dolfijn of walvis gaan staan.

Oefenen met dummies

In de middag oefenden we reddingstechnieken op life size dolfijnen, een griend en een zeehondpup. De namaak-dolfijnen en griend waren gevuld met water zodat het gewicht grofweg overeenkomt met dat van een gestrand dier. Dit gaf goed inzicht in de (on)mogelijkheden. Met de juiste kennis, teamwork, coördinatie en hulpmiddelen is het mogelijk om in een aantal situaties zeezoogdieren terug in zee te brengen met een redelijke overlevingskans.

We willen de British Divers Marine Life Rescue bedanken voor deze interessante cursus. Jan en Pete van het zeehonden- en zeeotteropvangcentrum in Hillswick voor hun gastvrijheid en SOTEAG Shetland voor het sponsoren van onze deelname.

Recommended Posts
Een wrak vol leven - in de Noordzee